Αλ. Σαρηγιάννη: Μία raw - vegan chef μας μιλά για τα ωμοφαγικά γλυκά

Η raw vegan ζαχαροπλαστική, δηλαδή η παρασκευή γλυκών με ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, χωρίς αλεύρι, γαλακτοκομικά ή αυγά, είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση που κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι επιλέγουν χρόνο με το χρόνο να απομακρυνθούν από τα συστατικά ζωικής προέλευσης και να ακολουθήσουν μία διατροφή μακριά από τη γλουτένη, τα λευκά άλευρα, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη, που εργάζεται ως raw vegan chef και εκπαιδεύτρια ωμοφαγικής κουζίνας σε ΙΕΚ, είναι ίσως το καταλληλότερο άτομο για να μας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη raw vegan ζαχαροπλαστική.

Αλεξάνδρα, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για εσένα και το πώς ξεκίνησες να ψάχνεις τον τομέα της ωμοφαγίας;

«Το 2007 αποφάσισα να δοκιμάσω από περιέργεια την ωμοφαγική διατροφή. Η επιλογή αυτή έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μου και κυρίως στα επαγγελματικά μου. Εγκατέλειψα το επάγγελμα της πολιτικού μηχανικού και ασχολήθηκα με την παρασκευή ωμοφαγικών γλυκών. Ασχολούμαι επίσης με την διεξαγωγή σεμιναρίων και τη διδασκαλία της Ωμοφαγικής Κουζίνας σε σπουδαστές ΙΕΚ».

ωμοφαγικά γλυκά

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή; Ποιοι τρόποι επεξεργασίας των τροφίμων είναι αποδεκτοί και ποιοι όχι;

«Η ωμοφαγική διατροφή είναι μία αποτοξινωτική, θεραπευτική διατροφή που βασίζεται σε ζωντανές τροφές, πλούσιες σε ένζυμα και θρεπτικά συστατικά. Οτιδήποτε μας δίνει η φύση απλόχερα είναι αποδεκτό, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, φυτικά έλαια, όσπρια, δημητριακά, φύκια και υπερτροφές. 

Τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα τους δεν έχουν θέση στην ωμοφαγία. Επιτρέπονται όμως το μέλι και τα παράγωγα τη μέλισσας, αλλά αν είσαι vegan ωμοφάγος, ούτε αυτά έχουν θέση σε αυτή τη διατροφή.  Ό,τι τρώμε στην ωμοφαγία δεν μαγειρεύεται, αλλά καταναλώνεται ωμό. Και αυτό γιατί με το μαγείρεμα καταστρέφονται τα ένζυμα που μεταβολίζουν και πέπτουν της τροφή μας. Δεν καταστρέφονται μόνο αυτά, αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά. Γι’ αυτό επιτρέπεται μόνο μία επεξεργασία που δεν ξεπερνάει τους 42°C, είτε αυτή είναι μπλεντάρισμα είτε αφύγρανση».

ωμοφαγικά γλυκά

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη όταν μιλάμε για ωμοφαγική ζαχαροπλαστική και ωμοφαγικά γλυκά;

«Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και στην ωμοφαγική ζαχαροπλαστική. Για να φτιάξουμε ένα γλυκό, δε χρησιμοποιούμε τίποτα ζωικό, τίποτα επεξεργασμένο. Ξεχνάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το γάλα και την κρέμα γάλακτος και χρησιμοποιούμε φυσικά, ανεπεξέργαστα και ωμά υλικά που θρέφουν το σώμα και το πνεύμα μας».

Ποιες είναι οι συνηθέστερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ωμοφαγικών γλυκών;

«Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, τα φυτικά γλυκαντικά, όπως οι αποξηραμένοι χουρμάδες, οι σταφίδες, το σιρόπι αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου, η ζάχαρη καρύδας και τα φυτικά λιπαρά ψυχρής έκθλιψης, όπως το λάδι καρύδας και το ωμό βούτυρο κακάο. Επίσης, βασικά συστατικά είναι το ωμό κακάο, τα φρέσκα φρούτα και τα ροφήματα που φτιάχνουμε από τους ξηρούς καρπούς και σπόρους».

ωμοφαγικά γλυκά

Εσύ εργάζεσαι χρόνια στον χώρο αυτό. Πώς βλέπεις να εξελίσσεται το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με τα ωμοφαγικά γλυκά τα τελευταία χρόνια;

«Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος ψάχνει για γλυκά χωρίς ζάχαρη, γαλακτοκομικά και γλουτένη, λόγω αλλεργιών, δυσανεξίας, διαβήτη, ή επειδή ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Ή έναν ηθικό τρόπο ζωής. Επειδή όλες αυτές τις προϋποθέσεις τις πληρούν τα ωμοφαγικά γλυκά και επιπλέον είναι πεντανόστιμα και θρεπτικά, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί αισθητά».

Τι άνθρωποι επιλέγουν συνήθως να καταναλώνουν τα γλυκά αυτά;

«Εκτός από τις κατηγορίες ανθρώπων που έχω αναφέρει προηγουμένως, υπάρχουν και άνθρωποι ανοιχτοί, χωρίς προκαταλήψεις, άνθρωποι της διπλανής πόρτας και άνθρωποι που διακατέχονται από μία περιέργεια να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Τέλος, υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να δοκίμασαν τυχαία ένα ωμοφαγικό γλυκό και παρέμειναν πιστοί οπαδοί αυτού του είδους γλυκού για πάντα!»

Βρείτε την Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη και στο Instagram.

ωμοφαγικά γλυκά
ωμοφαγικά γλυκά
ωμοφαγικά γλυκά
ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Έλλη Στούρνα, CO-Founder of Vegan Life Festival - Journalist